top of page

Partnereink

Westend logo_CMYK.jpg
GP_logo_v1_color.jpg

Esettanulmányok

külföldi terjeszkedés alapfeltétele az angol

Egy informatikai területen működő magyar tulajdonú cég azzal a kéréssel keresett meg minket, hogy szeretné a munkatársak nyelvtudását fejleszteni, mivel az elkövetkező néhány évben piaci bővülés várható. A magabiztos, vagy tárgyalóképes nyelvtudás már a minimum elvárás egy külföldi projektben. Meglehetősen kínos, ha a munkatársak nem tudnak szót érteni, de még rosszabb, ha félreértik egymást. 

A mini szintfelmérőt megszerveztük a képzésben résztvevő kollégák részére. Mivel jellemzően írásban használják a kollégák az angolt, így a szóbeli beszélgetésen nagy hiányosságok mutatkoztak.

A jelentkezők szintjüknek megfelelően kerültek 4-6 fős csoportokba vagy kaptak egyéni tréningre lehetőséget. 

Azt tapasztaltuk, hogy akiknek 3 évnél régebbi a középfokú nyelvtudása, számukra egy beszéd-orientáltabb, általános témákat is felölelő tréning lenne a legmegfelelőbb, hiszen az ő tudásuk eléggé passzív lett a nyelvhasználat hiányában. Így ők a General Communication Training egyes moduljait kezdték el, ahol a szituációs játékoknak megfelelően kommunikációs készségük fejlődött.

Azok a kollégák, akik a mindennapi üzleti életben is használják az angolt, számukra a specializáltabb tréningek jelentettek előre lépést. A magabiztos szintre Business Communication Training és Business Management Training épült, így a prezentációs készségük, a tárgyalástechnika készségük fejlődhetett. Mivel ők az elsődleges kapcsolattartók a külföldi partnerekkel (projektmanagerek, értékesítők, vezető fejlesztők), számukra a szofisztikált angol kiemelt fontosságú.

 

A tréningek átlagos vizsgaeredménye 79,4 % lett, a résztvevők visszajelzése alapján az elégedettség 8,3 (10-es skálán). 

tulajdonosváltás - angol lett a cég nyelve

 

A szóbeli szintfelmérő mellett döntöttünk, hiszen a kommunikáció elsődleges alapja az aktív, szóban nyújtott tudás. A miniszintfelmérőn azt tapasztaltuk, hogy a munkatársak egy része sajnos nem tudja magát kifejezni még alapvető helyzetekben sem - korábbi, sokéves nyelvtanfolyami tanulmányaik ellenére sem. Náluk az alapoktól kezdtük a készségek formálását és a General Communication Training Basics 1 moduljaival indult a képzés. A lendületes trénereinknek köszönhetően az eredetileg 32 órára tervezett tréninget 26 óra alatt sikerült megtartani - és az eredmények is a hatékonyságot tükrözték. 

A magasabb szintű csoportoknál szinte kivétel nélkül szükség volt egy frissítő tréningre, így a Nyelvtani Rendszerező tréninggel kezdtük a képzést. Ez segített a munkatársaknak visszanyerni a nyelvtani alapokat, kifejezetten azzal a fókusszal, hogy a mindennapi életben használható és hasznosítható nyelvtani tudásuk legyen. Elvünk, hogy csak azt a nyelvtant tanítjuk, aminek használati értéke van - hiszen nem nyelvészeket képzünk, hanem nyelvhasználókat. 

Ezt követte a Business Communication Training, ahol elsősorban a mindennapi kommunikációra helyeztük a hangsúlyt. A munkatársak a tréning végére be tudnak mutatkozni profin, véleményüket ki tudják fejteni különféle témákban az értekezletek, telefonkonferenciák során és telefonban is tudnak segítséget nyújtani, problémát kezelni.

 

A tréningek átlagos vizsgaeredménye 75,5 % lett, a résztvevők visszajelzése alapján az elégedettség 89,5 %. 

Partnerünk, egy pénzügyi területen működő cég célja a kollégák nyelvi fejlesztése tulajdonosváltás miatt. Az új tulajdonos amerikai, így elsősorban vezetői szinten, de a cégkultúra egyre markánsabb elemeként az angol lesz a kommunikáció nyelve.

üzleti nyelvi készségfejlesztés

Fanni PR és kommunikációs szakemberként dolgozik több éve médiaügynökségeknél. Azzal a kéréssel keresett meg minket, hogy szeretné a munkájában magasabb szinten használni az angolt. Mivel projektmenedzser feladatai vannak, kapcsolatot kell tartania külföldi megrendelőkkel, ahol a projekt szervezésével, lebonyolításával kapcsolatban kell tárgyalnia.

A nyelvi készségmérésen azt tapasztaltuk, hogy az angoltudása valóban a hagyományos B2 szint körül van. Az üzleti szókincsre és az üzleti nyelvi kifejezőeszközeire helyeztük a hangsúlyt a tréningek kiválasztásánál. 

Egyéni Nyelvtani Rendszerező tréninggel frissítettük fel a nyelv vázát adó alapokat, majd az üzleti szókincsét a Business Communication Training-en hoztuk fel passzívról aktív tudássá. A tréningsorozat lezárása a Business Management Training volt, ahol az üzleti kommunikációs készségeket fejlesztettük ki. Az egyéni tréning lehetőséget biztosított arra, hogy a szituációkat Fanni munkájához tudtuk szabni, a szókincset és a tárgyalástechnikai témákat is személyre tudtuk szabni.

Ezáltal dinamikusan tudtunk haladni Fanni tempójában, folyamatosan az aktuális tárgyalásokra készülve, csiszolgatva készségeit a magabiztos tárgyalási szintű angoltudás irányába.

bottom of page